phone 00 32 53 41 39 29

Hoe zit dat nu met die bal of kat bij de buren ...

27 augustus 2021

Vanaf 1 september 2021 treedt het boek 3 Goederen van het Nieuw Burgerlijk Wetboek in werking. Deze nieuwe wetgeving kwam de voorbije dagen uitgebreid aan bod in diverse media en deed de gemoederen soms hoog oplaaien, jammer genoeg vaak met foutieve informatie of te weinig nuancering.

Vanaf 1 september 2021 treedt het boek 3 Goederen van het Nieuw Burgerlijk Wetboek in werking.

Deze nieuwe wetgeving kwam de voorbije dagen uitgebreid aan bod in diverse media en deed de gemoederen soms hoog oplaaien, jammer genoeg vaak met foutieve informatie of te weinig nuancering.

Zo werd beweerd dat het vanaf 1 september mogelijk zou worden om ‘zonder toelating van uw nabuur’ een bal of kat te gaan halen in een naastgelegen tuin. Terecht werd hier verbaasd en bezorgd op gereageerd.

Wij kunnen u geruststellen. Het nieuw Burgerlijk wetboek laat in geen geval toe dat uw nabuur  zomaar zonder toestemming komt binnenwandelen in uw tuin.

Het oud Burgerlijk Wetboek dateert al van 1804 en het was meer dan nodig om dit op bepaalde punten te hervormen en begrijpelijker te herschrijven. Met dat opzet is ook boek 3 Goederen van het Nieuw Burgerlijk wetboek tot stand gekomen.

Wat zegt het Nieuw Burgerlijk Wetboek nu juist over het terughalen van goederen en dieren.

Art. 3.67. Feitelijk gedogen van de eigenaar
§ 1. Indien een zaak of dier op onopzettelijke wijze op een naburig onroerend goed is terechtgekomen, moet de eigenaar van dit onroerend goed ze teruggeven of toelaten dat de eigenaar van deze zaak of van dit dier ze weghaalt.

Indien een bal of kat onopzettelijk in de tuin van de buren is terechtgekomen, dan moet de eigenaar van de bewuste tuin deze teruggeven of moet deze toelaten dat de buur deze komt weghalen uit zijn tuin. De eigenaar van de tuin mag dit in principe dus niet weigeren.

Indien men echter geconfronteerd wordt met een nabuur die dit toch weigert, dan geeft dit in geen geval het recht om zich een toegang te verschaffen tot de tuin van de nabuur.

In dat geval zal u enkel kunnen besluiten dat u opgescheept zit met een onredelijke nabuur en zal u jammer genoeg juridische wegen moeten bewandelen om deze persoon tot inkeer te brengen.  Indien uw buurman halsstarrig blijft weigeren, laat de nieuwe wet u niet toe dat u zonder meer de tuin van uw nabuur betreedt om de kat of bal op te halen. U zal dit probleem moeten voorleggen aan de rechtbank, die toepassing zal maken van het bovenvermelde artikel. De rechtbank zal dus moeten besluiten dat uw nabuur de zaak of het dier zal moeten teruggeven of U machtigen het dier of zaak in de tuin van uw nabuur weg te halen.

De heisa over het nieuw Burgerlijk Wetboek was -wat deze bepaling betreft- alvast een storm in een glas water!

Indien u problemen ondervindt met uw buur kan u uiteraard terecht bij LEDEX Advocaten. Wij trachten in eerste instantie conflicten via overleg en bemiddeling op te lossen met het oog op onderlinge verzoening.



keyboard_arrow_up

{{ popup_title }}

{{ popup_close_text }}

x