phone 00 32 53 41 39 29

Wet van 4 mei 2023 houdende invoeging van boek XIX "Schulden van de consument" in het Wetboek van economisch recht.

Sinds 1 september 2023 gelden er nieuwe regels voor de minnelijke invordering van schuldvorderingen van consumenten. Deze nieuwe wet is van toepassing op elke vervallen en openstaande schuld van een consument aan een onderneming.

Sinds 1 september 2023 gelden er nieuwe regels voor de minnelijke invordering van schuldvorderingen van consumenten.

Deze nieuwe wet is van toepassing op elke vervallen en openstaande schuld van een consument aan een onderneming.

Er zijn enkele essentiële wijzigingen doorgevoerd waarvan de belangrijkste hieronder worden opgesomd:

  • de eerste aanmaning of betalingsherinnering moet steeds gratis zijn en dient enkele verplichte gegevens te vermelden;
  • Bij het uitsturen van een eerste betalingsherinnering mogen geen nalatigheidsinteresten of schadebeding aan de consument aangerekend worden;
  • Er moet na de verzending van de betalingsherinnering steeds  een wachttijd van 14 dagen gerespecteerd worden. Na deze termijn kunnen er extra kosten zoals interesten of schadebeding aangerekend worden indien deze vooraf werden gemeld in de betalingsherinnering;
  • Voor een bijkomende herinnering kan maximaal een kost van 7,50 EUR aangerekend worden ( excl. portkosten).
  • Het aanrekenen van een schadebeding en de nalatigheidsinteresten werden wettelijk geplafonneerd;
  • De verwijlinteresten mogen niet hoger zijn dan de interest tegen de referentie-interestvoet vermeerderd met acht procentpunten bedoeld in artikel 5, tweede lid, van de wet van 2 augustus 2002 betreffende de bestrijding van de betalingsachterstand bij handelstransacties.
  • Een schadevergoeding moet uitdrukkelijk opgenomen zijn in de overeenkomst met de consument en is als volgt wettelijk begrensd:

€ 20 als het verschuldigde saldo lager dan of gelijk aan € 150 is;

€ 30 vermeerderd met 10 % van het verschuldigde bedrag op de schijf tussen € 150,01 en € 500 als het verschuldigde saldo tussen € 150,01 en € 500 is;

€ 65 vermeerderd met 5 % van het verschuldigde bedrag op de schijf boven € 500 met een maximum van € 2000 als het verschuldigde saldo hoger is dan € 500.


Indien u als onderneming voorgaande wettelijke regels niet respecteert dan zal dit aanleiding kunnen geven tot burgerlijke sancties zoals o.m. : Betalingen die de onderneming heeft ontvangen in strijd met de wet, zullen moeten terugbetaald worden; Er kan geen nieuwe ‘verbeterde’ invordering opgestart worden; Bij eerste foutieve invordering zal de consument van rechtswege vrijgesteld wordt van betaling van schadebeding en interesten; Bedingen die strijdig zijn met de wet worden als nietig of niet geschreven beschouwd.

Daarnaast zijn er ook administratieve sancties en zelfs strafsancties mogelijk.

Vanaf 1 september 2023 treedt deze nieuwe regelgeving in werking voor alle nieuwe contracten die sinds 1 september zijn aangegaan. Vanaf 1 december 2023 zal de nieuwe wet bovendien ook van toepassing zijn op overeenkomsten die werden afgesloten vóór 1 september 2023, op voorwaarde dat de betalingsachterstand is ontstaan na de inwerkingtreding van de nieuwe wet.

Gelet op de verregaande sancties naar toepassing van schadebeding en interesten is het essentieel dat een onderneming zijn contracts- en of factuurvoorwaarden in lijn brengt met deze nieuwe wetgeving.

Ledex Advocaten kan u hierin bijstaan.



keyboard_arrow_up

{{ popup_title }}

{{ popup_close_text }}

x