phone 00 32 53 41 39 29

Verhuurders zonder conformiteitsattest van hun woning lopen risico op een jaarlijkse boete

Het decreet van 16 juli 2021 tot wijziging van de Vlaamse Codex wonen heeft de mogelijkheid ingevoerd om verhuurders jaarlijks te beboeten indien zij geen conformiteitsattest van hun huurwoning kunnen voorleggen. Dit decreet werd 3 augustus 2021 gepubliceerd en is 13 augustus 2021 in werking getreden.

Het decreet van 16 juli 2021 tot wijziging van de Vlaamse Codex wonen heeft de mogelijkheid ingevoerd om verhuurders jaarlijks te beboeten indien zij geen conformiteitsattest van hun huurwoning kunnen voorleggen. 

Dit decreet werd 3 augustus 2021 gepubliceerd en is 13 augustus 2021 in werking getreden. 

Wat is het conformiteitsattest?

Een conformiteitsattest is een attest dat, na controle van de woningcontroleur van de gemeente, aantoont dat de huurwoning in kwestie in overeenstemming is met de geldende kwaliteitsnormen overeenkomstig art. 3.1 Vlaamse Codex Wonen .

Een verkregen conformiteitsattest is in principe 10 jaar geldig. 

Is het conformiteitsattest voor elke woning verplicht? 

De verplichting van een conformiteitsattest voor een huurwoning wordt beslist per gemeente. Dit gebeurt concreet via een beslissing van de gemeenteraad.

Ook kan een gemeente beslissen om de geldigheidsduur van 10 jaar van het attest te verminderen.

Tot op heden bestaat er dus geen gewestelijke regelgeving die een algehele verplichting van een conformiteitsattest voor een woning oplegt. 

Wie kan het conformiteitsattest aanvragen?

Iedere verhuurder kan dergelijk attest aanvragen bij de gemeente voor woningen die als hoofdverblijfplaats dienen of voor ongeschikte / onbewoonbaar verklaarde woningen die werden gerenoveerd. 

Wat is de kostprijs van een controle?

Na het indienen van een aanvraag komt er een woningcontroleur van de gemeente langs. De vergoeding voor deze controle mag niet hoger zijn dan 90 EUR per woning. Bij kamerwoningen mag men 90 EUR vragen voor de woning, te verhogen met 15 EUR per kamer en dit met een bovengrens van 1.775 EUR per gebouw. 

GAS-boete bij gebrek aan conformiteitsattest

Vóór dit nieuwe decreet had de gemeente reeds de mogelijkheid een GAS-boete op te leggen van maximaal 350 EUR, maar dit kon slechts eenmalig. Een verhuurder kon dus na een eenmalige boete, zijn niet-conforme woning blijven verhuren. 

Ten gevolge van dit nieuwe decreet kan deze GAS-boete jaarlijks worden opgelegd, eveneens met een bovengrens van 350 EUR per boete, per jaar. Dit geldt uiteraard enkel in de gemeenten waar het conformiteitsattest werd verplicht en waar werd beslist om inbreuken te beboeten. 

Deze nieuwe regelgeving doet uiteraard geen afbreuk aan de andere handhavingsinstrumenten uit de Vlaamse Codex Wonen 2021, zoals bijvoorbeeld de waarschuwingsprocedure of de ongeschikt- of onbewoonbaarheidsverklaring van een woning.  

Waar is het conformiteitsattest verplicht?

Als verhuurder dient u dus best na te gaan of de gemeente waar uw woning gelegen is, deze specifieke verplichting tot conformiteitsattest heeft opgelegd. 

In de gemeente Lede is het conformiteitsattest vooralsnog niet verplicht. In Aalst werd de verplichting ingevoerd vanaf april 2020 voor alle woningen ouder dan 30 jaar. 

Voor overige gemeenten kan u volgende lijst raadplegen : https://www.wonenvlaanderen.be/lokale-besturen/het-conformiteitsattest-verplichten-de-geldigheid-ervan-beperken

Als u vragen zou hebben in verband met het conformiteitsattest, aarzel niet om ons te contacteren.

------------------------------------------------------------------------------------------------

[1] Decreet tot wijziging van de Vlaamse Codex Wonen van 2021, wat betreft de gemeentelijke verordening waarbij het conformiteitsattest verplicht wordt, B.S. 3 augustus 2021.

[2] Besluit van de Vlaamse Regering tot codificatie van de decreten betreffende het Vlaamse woonbeleid, B.S. 17 juli 2020


keyboard_arrow_up

{{ popup_title }}

{{ popup_close_text }}

x